Baru2 ni buat nasi ayam. Akhirnya berjaya masak nasik ayam yang julung2 kalinya. ku sangkakan susah bebeno. rupanya kacang mengelembu jek! hiks. Tapi ni bukan first time aku makan nasik ayam kat bumi arab nih. Mula2 jiran sebelah kanan, kak norma bagi. pastu jiran sebelah kiri, kak ina pulak bagi..bertuah badan..hihih
Masa bujang dulu, zue selalu masak nasik ayam. Nasi ayam zuraini mmg sedap wehhh...Tapi aku tak penah pulak nak blajo..pandai makan je.
Nasi ayam hasil air tangan puan puteri. Nasik terlembek sikit dan kurang masin. lately asek masak nasik lembek je..tatau la nape. ayam tu sedap sangat..org yg punye resepi tu yg pandai bg resepi..bukan aku yg pandai masak..merendah diri yg rendah..sos dan kicap ok2 la..sup pon kurang masin, tapi tak susah..tambah je la garam bagi masin. Aku masak mmg selalu tawar. tak suka masin2. Tapi kadang2 terlebih tawar..huhu..
Resepi nasi ayam
Untuk rebus (Campur sume bahan dan rebus sampai ayam empuk)
1 ekor ayam (aku buat 6 ketul je..2 org je nak makan)
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2cm halia -ditumbuk
Air secukupnya
Untuk perap (Cara: campur kesemua bahan.Tos kan ayam yang direbus dan masuk dalam campuran di bawah. Gaul rata.perap dalam 20-30 minit. Lepas perap, goreng ayam tu. tak yah goreng lama2 sebab ayam dah siap empuk masa rebus tu. Nak bagi garing je sikit)
1 sudu besar kicap pekat (aku tak letak sebab takde)
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit kicap cair (letak lebih sikit sbb takde kicap pekat)
Untuk nasi (basuh beras. masuk air rebusan secukupnya.macam masak nasik base tu lah. goreng bawang dan halia dengan guna butter.hasil gorengan masuk dalam beras.letak garam secukup rasa.masak.Siap!!)
3 cawan beras
3 sudu besar butter
1cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih - ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
garam
Untuk sos (Cara : blend je sume..siap!!boleh dimasak sekejap..tp aku malas..dah blend terus makan..)
3 biji cili merah
4 ulas bawang putih
2cm halia
perahan jus lemon/limau secukup rasa- cuka pon boleh
gula,garam
1/2 cawan air
Untuk sup (Cara : campur sume kecuali daun sup dan masak. dah siap letak daun sup..siap!! Kalau perlu nak tambah air, tambahla ikut kesesuaian rasa.)
lebihan air rebusan ayam
1 biji bawang besar dikisar
rempah sup (aku guna sup bunjut)
garam
daun sup dihiris
Untuk kicap (Cara : campur je sume bahan..siap!!)
kicap manis (aku guna satu jenis kicap je..)
kicap cair
minyak bijan (tak letak..xde)
air rebusan ayam
Sayur
salad, timun, tomato. (aku amik kat kafe .mudah dan free..:-))
Inilah hasilnya..Next time boleh buat lagi. Mungkin boleh bagi jiran tetangga rasa..hihi
wah dh makin terror ija masak skrg ni....makin tembam la abah arissa ek hehehe
ReplyDelete-acik lina-
aik! tak hantar umah pun..... nak rasa gak
ReplyDeletewow...terbaekkkk!!
ReplyDelete