Sunday, December 26, 2010

solid food for arissa

Dah dekat sebulan arissa start makan solid food. Baru hari ni ibu baru nak cite pasal ni. Cukup je 6 bulan, aku buatkan bubur nasik untuk Arissa. Sebelum tu aku confuse jugak bila nak start bagi arissa solid food. Sebab ada gak ibu-ibu yang start bagi solid food kat anak dorg dari umur 4 bulan lagi.




Sambil2 aku google pasal menu untuk Arissa, aku jumpa satu blog ni. Banyak sangat info kat situ pasal baby termasukla pasal solid food ni. nak share jugak ape yg ada dlm blog tu. harap tuan blog tu tak marah aku..heee




Tiada istilah tidak cukup susu atau kelaparan untuk anak kecil berusia kurang 6 bulan jika diberikan dalam sukatan serta masa tertentu, lebih2 lagi jika anak itu menyusu badan.Susu ibu mengandungi cukup nutrien dan vitamin yang diperlukan seorang bayi tanpa perlu ditambah khasiat daripada sumber lain waima buah2an atau sayur2an. Ada kajian menyatakan pada ketika bayi berusia 6 bulan, barulah tubuhnya berkemampuan membina bakteria pelindung yang turut membantu sistem penghadaman memproses makanan pejal.





Banyak lagi info berguna boleh baca kat
SINI.



Aku memang skema sket bab ni. Sebab selalu gi klinik cucuk arissa. poster kt situ ade tulis, bagi bayi makanan pejal pada usia 6 bulan.:-) tapi perkara macam ni terpulang pada ibu bapa masing2 untuk decide. Sebab kadang2 ada baby yang kuat menangis tapi bila diberi nestum dia seakan2 berasa kenyang dan kurang menangis. Semuanya ikut situasi masing2. Setiap ibu bapa pasti nak yang terbaik untuk anak masing2.



camtu jugak pasal beri air masak untuk bayi sebelum 6 bulan. Aku ada baca pasal ni tapi tatau kat mana aku jumpa. Artikel tu tulis, pemberian air masak boleh menyebabkan bayi kurang minum susu sebab dah kenyang mnum air masak tu. lagi satu sebab boleh meningkatkan risiko bayi tu kena sawan tarik. seram gak baca. Aku memang strictly tak bagi Arissa minum air masak sebelum cecah 6 bulan.





Masa mula2 suapkan arissa bubur, dia wat muka tak suka. macam tak sedap beno ibu dia masak. :-). Tapi lepas tu dah gelojoh sgt le pulak. baru ibu terkais2 nasik dia dah marah2 nak mintak suap lagi.ibu riso tersedak je.



Arissa sekarang makan ikut mood dia. kadang2 makan banyak.kadang2 sikit. ada 2 kali dia tengah makan mata nak terlelap. Aduhai arissa. Kot ye pon bior le abis makan dulu. Elok je siap cuci2 mulut dia sume, nak tidokan cerah plak bijik matenye. tengah makan cam dah tak bole tahan sgt dah ngantuknye. macam2..




layan plak gambo2 dia. Dinner malam td. menu = nasik + carrot + jus kurma.






get ready for dinner. ngntuk je muka..





pakai bib dulu. lmbtnye ibu aku nih.i'm waitinggg!!




bismillah..nyum nyum! segala aktiviti dilakukan dlm stroller.:-))




burpppp...muke kenyang

6 comments:

  1. Comelnya si tecit ni!

    ReplyDelete
  2. best nya jalan2..tak sejuk ke dia tak pakai sweater tu...makin tomeyyyy..nanti balik bulan 3 tu sambut besday dia ke? mak kata besday dia bulan 3??

    abah arissa dah tembam, byk sgt mkn cheese cake kot...nyah MC dua hari ni, aliyah demam, batuk selesema, aku lak migrain melampau. penat berjalan gi jb, spore, pastu ronda satu negeri johor nok...

    ReplyDelete
  3. ni kt umah...semggu ni x sejuk pulak..tatau nape..
    bila pulak arissa lahir bln 3..hihi..bln 6 le besdei die..sambut besdei aliyah je lah..jaja wat cheese cake ngn ice ceram cake..hihi

    abah arissa byk mkn nasik tomato ngn cheese cake..hihi

    ReplyDelete
  4. itu lah nyah kata tengah tahun besday arissa, samada 6 atau 7, mak sungguh2 ckp bulan 3, dia nk sambut besday arissa la tu, takpe la, kita buat mock up birthday party..pre- birthday 3 months before hahaha.

    plan kome bulan 3 tu tengah ke ujung?

    ReplyDelete
  5. opah nak bg adiah la tuuuu...hahaha
    bolehla..kite celebrate le juge..hihi

    ujung bln 3 insyallah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...